vineri, 19 octombrie 2007

cum se calatoreste ieftin 3

Vom trata partea de cazare.

Daca vrem sa calatorim gratis, sigur nu vrem sa stam la hotel de 4 stele pe unde mergem.

1. "Varianta dormit sub acoperis"
O solutie pentru acest lucru este sa facem parte dintr-o retea de tineri care au interese comune, si calatoresc destul de mult.

De exemplu putem fi membri intr-o organizatie studenteasca (Ex. BEST - Board of European Students of Technology, AIESEC, etc.) cu filiale in multe orase. Inevitabil, ajungem de cunoastem membri din alte filiale si devenim prieteni. In felul asta gasim cazare gratis, depinzand doar daca sunt acasa si pot in acel moment sa ne cazeze. Evident, functioneaza si reciproca, si eu am cazat mai multi prieteni care erau in vizita in orasul meu :)


Exista si alte variante: Hospitality Club. Ce e asta? E un club pe internet, cu oameni care vor sa gaseasca loc de cazare gratis. Cand vrei sa calatoresti, cauti locatia si iti arata membrii din acea locatie. Si pot caza pe alti membri ai clubului. Este o relatie de reciprocitatea, un loc unde iti poti gasi cazare in cele mai diverse locuri.
Avantajul poate veni in timp, cand ai cazat si tu pe altii, si iti posteaza recomandari in profilul tau, astfel, cand vei cauta cazare, vei inspira mai multa incredere celor care iti pot oferi un loc de dormit.

Cat de pretentios sunt in calatorii?
De obicei locul unde stau e loc de dormit si atat. Nu merg sa stau "in casa". Asadar, am nevoie de un loc de dormit, nu mai mult. O canapea, un pat mic, un loc pe podea e suficient.

2. "Varianta dormit sub cerul liber"
In cazul in care vrei sa stai la camping, cortul intra in accesoriile de calatorie. Corturile sunt de mai multe tipuri.


Ce iti trebuie la drum?
Ca sa iti creezi conditii de trait, ai nevoie de un izopren bunicel si de un sac de dormit. In functie de locul unde vrem sa dormim, exista mai multe solutii, mai ales la sacii de dormit, in functie de greutatea lui, de temperatura extrema&de comfort, marime. Ideal e ca sacul sa fie foarte mic, foarte usor, si sa reziste la temperaturi cat mai mici, pentru a nu tremura nici iarna intr-un loc friguros. Magazinele cu articole sportive si de munte va ofera tot ce aveti nevoie.



F.

cum se calatoreste ieftin 2

Am promis ca voi reveni cu detalii despre cum se ajunge in x loc, gratis. Vreau sa va povestesc putin despre calatorie.

Sunt cativa ani de cand am inceput sa calatoresc gratis. Si cand povestesc oamenilor, multora le e greu sa creada. O sa va arat ca e foarte posibil, si tu, cel care citesti poti face asta.

Cum? E simplu, merg la ocazie. Ce inseamna asta? Presupune intai sa am o destinatie. De exemplu, vreau sa merg la Brasov.

Pregatire de drum

Studiez putin traseul, caut o ruta "buna". Ruta ce o caut trebuie sa fie circulata, sa nu fie ocolitoare (in general). Pentru exemplu meu, ruta e Timisoara-Arad-Deva-Sibiu-Brasov. Am si varianta Timisoara-Lugoj-Deva-Sibiu-Brasov, dar nu imi place asa mult, consider ca din Arad mai repede "prind" masina mai departe.
Imi aleg orasele mari de pe traseul unde sunt dispus sa schimb masinile. Sunt sanse mult mai mari sa prind masini intai pana in Arad, apoi pana in Sibiu, si, de acolo, pana in Brasov.

Pregatirea bagajelor trebuie sa includa si o pregatire in functie de vreme, o umbrela, haine groase in caz de nevoie. Site-urile vremea.com, meteo.ro sunt foarte practice.
Ai nevoie de un marker (negru, albastru, rosu) si de cateva foi A4 albe. Nu merita foi mai mari ca sunt greu de transportat fara a le indoi, rupe. Pe foaie se trec urmatoarele 2-3 orase prin care trecem.
Noi putem scrie Arad - Sibiu - Brasov. De ce nu scriem direct Brasov? Pentru simplul motiv ca daca un sofer nu merge pana acolo, e posibil sa gandeasca faptul ca nu vrem sa oprim pe drum. Si nu va opri. Putini soferi opresc. Si avem si o destinatie mai indepartata trecuta pentru cazul in care gasim un sofer care merge pana acolo direct.
Am gasit ca e practic sa scriu 2 sau 3 orase pe aceeasi foaie, si cand trec de un oras, indoi foaia. Scriu cat de mare pot, ca sa intre pe hartie.

Sa va zic de ce folosim "tehnica foaia" :) Totul pleaca de la baza mersului la ocazie, increderea.

1. Increderea in propria persoana, sa merg la ocazie singur, la drum lung, de multe ori noaptea. Asta e cea mai mare piedica, multi vor sa mearga la ocazie, dar nu au curaj si invoca zeii fricii cu fata de "masina ce merge prea tare", "soferi periculosi", "daca nu prind masina?" etc. :)
2. Increderea soferului in tine. Trebuie sa ii castigam increderea, sa stie ca e in siguranta si, mai mult, face o fapta buna. Daca suntem imbracati ordonat, zambim, avem un rucsac bun in spate, avem o foaie cu destinatia, soferul intelege ca e vorba de un tanar care calatoreste.

Cum facem sa fie gratis mereu?
Multi nu inteleg cum merg gratis, ca soferii cer bani. Eu zic din start ca nu am bani. Sa poate intreba in mai multe feluri: "Mergeti spre Sibiu? Ma puteti lua si pe mine va rog, fara bani?" sau "Mergeti la Sibiu? Ma luati va ro? Vreau sa va spun ca nu am bani..". Nu e rusinos sa elimini din start aceasta varianta. In afara Romaniei nu exista notiunea de platit la ocazie. Te ia sau nu. Atat. In zonele mai dezvoltate economic, si la noi rar gasesc oameni care iau la ocazie pentru bani. Deci suntem pe drumul cel bun, de eliminare a acestui nenorocit obicei.

Ce am castigat la primul drum la ocazie?
Am demonstrat ca pot! Mi-am invins cateva limite. Am cunoscut oameni de toate felurile: un tip cumpara masini din Cluj si le vindea in Suceava, altul mai modest se multumea cu are acasa si se bucura sa ajute pe cei din calea lui, oameni disperati dupa bani, soferi care au vazut un continent; director de multinationala care pretindea ca e doar un inginer.
Am avut parte de multe intamplari: am ascultat fara sa vreau 3 ore muzica religiosa; am mers prima data cu o masina mica, stand in spate cu centura pusa; mi s-a facut cinste cu un pranz; am cunoscut oameni care si ei calatoreau la fel in tinerete; am aflat multe povesti de la soferi de tir; am cunoscut romani plecati de multi ani in strainate; am cunoscut oameni deosebiti care imi sunt prieteni acum.


Urmeaza partea a treia a articolului, cazarea gratis sau foarte ieftina.
F.